Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η συνεχιζόμενη εξέγερση στη βόρεια επαρχία Cabo Delgado της Μοζαμβίκης αποτελεί σημαντική απειλή τόσο για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα όσο και για την κυκλοφορία πλοίων εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή. Με τη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τα σημαντικά υπεράκτια αποθέματα του Cabo Delgado. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που ενέχει η ασταθής κατάσταση ασφαλείας της περιοχής έχουν οδηγήσει σε υψηλό κόστος και απροθυμία μεταξύ των επενδυτών. Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως τον τελευταίο χρόνο, η σύγκρουση είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα και θα μπορούσε να απειλήσει τα εμπορικά συμφέροντα στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια.

Περιγράφεται ως «παράδεισος λαθρεμπορίου», το Cabo Delgado, έχει αδύναμη διακυβέρνηση και είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους όπως χρυσό, ρουμπίνια, ξυλεία και πάνω από 100 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Είναι επίσης ένας σημαντικός κόμβος διαμετακόμισης για το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών και άγριων ζώων. Επιπλέον, η παράκτια επαρχία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται κατά μήκος των στενών της Μοζαμβίκης, ενός κρίσιμου σημείου διέλευσης που φιλοξενεί περίπου το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας κυκλοφορίας δεξαμενόπλοιων.

Από το 2017, το Cabo Delgado φιλοξενεί ένα αντάρτικο κίνημα - τώρα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους - που εξαπέλυσε μια πολύπλευρη και διαρκή επίθεση στην πλούσια σε φυσικό αέριο παράκτια πόλη της Palma τον Απρίλιο του 2021. Αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν την απόσυρση μιας επένδυσης 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total λίγο αργότερα. Αν και η Total έχει δηλώσει έκτοτε ότι σχεδιάζει να επανεκκινήσει τις εργασίες για το έργο έως τον Μάρτιο του 2023, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.
Στις 13 Νοεμβρίου, η πρώτη αποστολή φυσικού αερίου από τη Μοζαμβίκη στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε μέσω υπεράκτιας εγκατάστασης LNG που διαχειρίζεται η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni ως μέρος κοινοπραξίας με επικεφαλής την Exxon Mobil.

Ωστόσο, το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο με τους Lloyd's και την the International Underwriting Association (IUA) να έχουν χαρακτηρίσει το παράκτιο Cabo Delgado ως «περιοχή σε επιτήρηση» μετά τις επιθέσεις στην Palma: ως εκ τούτου, οι πλοιοκτήτες υποχρεούνται τώρα να ενημερώνουν τους ασφαλιστές τους για σχέδια λειτουργίας στην περιοχή, προκαλώντας αύξηση των ασφαλιστικών επιτοκίων.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών της Μοζαμβίκης έχει δηλώσει ότι η «κατεύθυνση είναι καλή» σχετικά με την επιστροφή της Total στην ταραγμένη περιοχή, «δεν είναι τόσο αισιόδοξος» ότι η Exxon Mobil θα καταλήξει στην πολυαναμενόμενη τελική επενδυτική απόφαση για μια δεύτερη υπεράκτια πλατφόρμα, σύντομα.

Η εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους στο Cabo Delgado παραμένει ισχυρή, έχοντας πρόσφατα πραγματοποιήσει διασυνοριακές επιδρομές και στην γειτονική Τανζανία. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι 950.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η ομάδα έχει αποδειχθεί ικανή να υφαρπάξει όπλα από τον στρατό της Μοζαμβίκης και πιστεύεται ότι προσέλκυσε και ξένους μαχητές. Επιπλέον, οι αντάρτες διαθέτουν βασική ναυτική ικανότητα και είναι γνωστό ότι επιτάσσουν μικρά σκάφη για να διεξάγουν επιδρομές σε χωριά μέχρι και 100 χιλιόμετρα μακριά. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι απίθανο να μην επηρεάσουν τις αποφάσεις και την συνεργασία καλά με τις πολυεθνικές εταιρείες, τους δανειστές και τους ασφαλιστές.

Το Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας (ISS) περιέγραψε την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης στις επιθέσεις της Palma και την επακόλουθη κρίση ως «υιοθέτηση του αφρικανικού εγχειριδίου»: πρώτα αρνείται την ύπαρξή του και στη συνέχεια απευθύνει έκκληση στην Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) για βοήθεια. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, ο Maputo βασίστηκε αρχικά σε μισθοφόρους όπως ο ρωσικός όμιλος Wagner, ο οποίος αποσύρθηκε γρήγορα από μια αποστολή τρένων και υποστήριξης μετά από βαριές απώλειες το 2019, και η Συμβουλευτική Ομάδα Dyck της Νότιας Αφρικής, την οποία η Διεθνής Αμνηστία έχει κατηγορήσει έκτοτε για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή.

Πάντως, αν και η κατάσταση ασφάλειας παραμένει εξαιρετικά ασταθής, έχει αναφερθεί κάποια βελτίωση. Το Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε σημαντική βελτίωση στην κατάσταση ασφαλείας στο Cabo Delgado λόγω της παρουσίας 2.000 στρατιωτών από την Αποστολή της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής στη Μοζαμβίκη (SAMIM) καθώς και ενός σώματος 1.000 στρατευμάτων από τη Ρουάντα.
Η αυξανόμενη απειλή έχει τραβήξει την προσοχή της Ουάσιγκτον με τον αμερικανικό στρατό να διεξάγει πρόσφατα κοινές ασκήσεις με την Τανζανία μετά από άμεση έκκληση για υποστήριξη από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης δωρίσει ένα ταχύπλοο περιπολικό σκάφος 33 ποδιών στη Μοζαμβίκη αξίας 700.000 δολαρίων για να ενισχύσει την ασφάλεια στα Στενά της Μοζαμβίκης.

Η εισροή επενδύσεων που σχετίζονται με το LNG στο Cabo Delgado έρχεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πλέον συνδεδεμένες με το Κατάρ ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, οι παγκόσμιοι προμηθευτές αρχίζουν να καλύπτουν το κενό στην ευρωπαϊκή ζήτηση που είχε προηγουμένως καλυφθεί από τη Ρωσία, αν και ένα έλλειμμα εξακολουθεί να είναι πιθανό για το 2023.

Ο υψηλός κίνδυνος λειτουργίας στο Cabo Delgado σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ασφάλισης έχουν οδηγήσει σε αυτό που φαίνεται να είναι απροθυμία μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών. Αν και οι περιφερειακοί και παγκόσμιοι παράγοντες εργάζονται για να διασφαλίσουν την κατάσταση επί του παρόντος, μένει να δούμε αν αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί, ειδικά σε περίπτωση υψηλών απωλειών στρατευμάτων. Εάν σταματήσει αυτή η υποστήριξη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κενό ισχύος που θα απειλούσε την παγκόσμια ναυτιλιακή κυκλοφορία στα Στενά της Μοζαμβίκης.

A.G. Rousselle


Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2023 copyright istos.net.gr