Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο ΟΡΜΠΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΑΤΟ
ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΗΠΑ

του Γεωργίου Λιναρδή


Η Ουάσιγκτον επιδιώκει συχνά προσωπικά συμφέροντα όταν πρόκειται για διεθνή ζητήματα ασφάλειας, λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν την δική τους αμυντική συμμαχία χωρίς τις ΗΠΑ, οι οποίες συχνά έχουν προσωπικά συμφέροντα σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από την ελβετική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Weltwoche την Πέμπτη.

Κατά τη γνώμη του, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους και να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους χωρίς να βασίζονται στη βοήθεια των ΗΠΑ.

«Ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ θα ήταν η λύση. Αυτό πρότεινα το 2012», είπε ο Ορμπάν.
Είπε επίσης ότι η προσέγγιση των δυτικών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία καθορίζεται από τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη χάνει την ταυτότητα της «συναισθηματικά και διανοητικά».

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι «σήμερα, τουλάχιστον στην Δύση, υπάρχει έλλειψη βούλησης» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία. Πολλά έθνη – Άραβες, Βραζιλιάνοι, Ινδοί, Κινέζοι, Τούρκοι – θέλουν ένα γρήγορο τέλος στη σύγκρουση, είπε.

«Αλλά η Δύση έχει χάσει την ικανότητα της να ενώνει τον κόσμο για έναν σκοπό. Οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας είναι χωρικά περιορισμένες. Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο», πρόσθεσε ο Ορμπάν στη συνέντευξη του στο ελβετικό περιοδικό.


Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2023 copyright istos.net.gr