Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Σύμφωνα με άρθρο του πόρταλ pontosnews.gr της 15ης Σεπτεμβρίου 2021 τα Ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο αριθμούσαν για το σχολικό έτος 2021-2022 πενήντα επτά (57) μαθητές. Συγκεκριμένα αυτός ο αριθμός των μαθητών είναι απόρροια του ανοίγματος των Ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά από πολλές δεκαετίες απαγόρευσης από το τουρκικό καθεστώς.

Στην ουσία με τόσο εχθρικό καθεστώς εναντίον των Ελλήνων στην Ίμβρο και την Τένεδο από την ατυχή και άδικη παραχώρηση τους στην τουρκία το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάννης είναι αξιοθαύμαστο που από το 2015 έως σήμερα μπόρεσε να δημιουργηθεί μια σχολική ομάδα με παραπάνω από πενήντα μαθητές όλων των τάξεων.

Είναι άξιο ενθύμησης ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης παραδόθηκαν στην τουρκία η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσες Νήσοι με την έωλη πρόφαση ότι βρίσκονταν πολύ κοντά στην είσοδο του Ελλήσποντου, άρα αποτελούσαν απειλή για την τουρκία.

Τότε οι πληθυσμοί των νήσων ήταν σχεδόν αμιγώς Ελληνικοί και αριθμούσαν σχεδόν εννέα χιλιάδες κάτοικους στην Ίμβρο ενώ στην Τένεδο υπήρχαν σχεδόν τέσσερις χιλιάδες Έλληνες. Τώρα ενώ η παραπάνω συνθήκη προέβλεπε ρητά την προστασία αυτών των Ελληνικών πληθυσμών κάτω από την τουρκική διακυβέρνηση, στα μέσα του 1964 η τουρκία παραβιάζει ανοικτά τα παραπάνω συμφωνηθέντα και θέτει σε εφαρμογή το αισχρό "Πρόγραμμα Διάλυσης ή Eritme Programi".

Συγκεκριμένα η τούρκικη λέξη "eritme" σημαίνει διάλυση, λιώσιμο, τήξη ή αφομοίωση και προφανώς το Eritme Programi, κάτω από την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της τουρκίας, αποσκοπούσε στην βίαιη διάλυση των Ελληνικών κοινωνιών αλλά και κάθε Ελληνικότητας στα παραπάνω τρία νησιά.


Τα μέτρα του "Eritme" ήταν σκληρά και απάνθρωπα. Για παράδειγμα συστάθηκαν εσκεμμένα ανοικτές φυλακές δίπλα σε περιοχές με σημαντικό Ελληνικό πληθυσμό με αποτέλεσμα δολοφονίες και βιασμούς από τους τούρκους βαρυποινίτες προς τους Έλληνες κατοίκους. Φυσικά το τουρκικό κράτος ουδέποτε τιμωρούσε οποιαδήποτε καταγγελία, μιας και το ίδιο είχε δρομολογήσει αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες βάσει του παραπάνω προγράμματος διάλυσης. Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική συρρίκνωση του ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου και προφανώς η τεράστια μείωση του Ελληνικού πληθυσμού στα νησιά.

Στον Ελληνισμό έχει συμβεί το ατυχές γεγονός ότι περιοχές με σχεδόν αμιγή Ελληνικό πληθυσμό να αποσπώνται βίαια από τον εθνικό κορμό και να παραδίνονται σε διοικήσεις με αλλότριες κοινωνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Βόρειος Ήπειρος και φυσικά η Ίμβρος και η Τένεδος που από πλήρως Ελληνικές περιοχές κατάντησαν σήμερα μετά από ανήλεους διωγμούς μειονοτικές περιοχές με ελληνική ομογένεια.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα των σχολείων από το 2015 προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επιστροφή των Ιμβρίων στα πατρογονικά τους εδάφη. Ας ευχηθούμε λοιπόν το καλύτερο μέλλον για τους Ιμβρίους που σήμερα ξαναγυρίζουν στο νησί τους μαζί με τις οικογένειες τους προσδοκώντας μια σωστή ελληνική εκπαίδευση για τα παιδιά τους και μια καλή ζωή στα πάτρια εδάφη τους.

Δημήτρης Κανελλόπουλος
 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2021 copyright istos.net.gr