Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η πρόσφατη αναταραχή στο Καζακστάν, οι διαδηλώσεις και η οχλοκρατία είναι προφανώς μια ακόμη «έγχρωμη επανάσταση» ενορχηστρωμένη από την Δύση στα πρότυπα του Μαϊντάν της Ουκρανίας. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει με βάση από τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αλλά και από τον δεδηλωμένο στόχο της πολιτικής των ΗΠΑ να απομονώσουν την Ρωσία. Το Καζακστάν είναι γείτονας και στενός συνεργάτης της Ρωσίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας (CSTO, Collective Security Treaty Organisation), μια αμυντική συμμαχία στην οποία ορισμένα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ρωσία) ένωσαν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών παρεμβάσεων στον μετασοβιετικό χώρο.

Το Καζακστάν είναι πολύ πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η γεωγραφική του θέση είναι ενδιαφέρουσα για τις ΗΠΑ καθώς βρίσκεται μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Είναι πρόδηλο ότι μια «επανάσταση» που θα είχε επιτυχή έκβαση θα δημιουργούσε για τις ΗΠΑ ένα προγεφύρωμα στην περιοχή, θα οδηγούσε σε μια γεωγραφική σφήνα της Δύσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους θα είχαν κάθε συμφέρον να επιθυμούν και να σχεδιάζουν αλλαγή καθεστώτος στο Καζακστάν, μέσω της γνωστής συνταγής «έγχρωμη επανάσταση».
Μια αλλαγή καθεστώτος στο Καζακστάν θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης την Κεντρική Ασία καθώς και άλλες χώρες γύρω από την Ρωσία. Θυμίζουμε ότι οχλοκρατικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε άλλες χώρες όπου η Ρωσία διατηρεί συμφέροντα, όπως στην Λευκορωσία το 2020 και το 2021.

Είναι προφανές ότι το Καζακστάν είναι σημαντικό για την Ρωσία και ζωτικής σημασίας για την Κίνα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Κεντρική Ασία και η οικονομική υποστήριξη της στις χώρες της περιοχής έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κυβερνήσεις, ειδικά από το Καζακστάν, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (νέος «Δρόμος του Μεταξιού»). Από την πλευρά της η Ρωσία έχει στηρίξει στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν και προσδοκά ότι θα προσελκύσει σημαντικό μερίδιο με την μορφή διέλευσης από το εμπόριο που θα μετακινείται από την Κίνα προς την Ευρώπη μέσω Καζακστάν. Εν ολίγοις, πολλές χώρες με βαρύνουσα γεωπολιτική ισχύ ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί στο Καζακστάν, Ιράν και Τουρκία συγκαταλέγονται σε αυτές καθώς συμμετέχουν στην πρωτοβουλία BRI.
Οι «έγχρωμες επαναστάσεις» στην περιοχή καθιστούν την Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και το Ιράν να ενδιαφέρονται έντονα για την έκβαση τέτοιων οχλοκρατικών διαμαρτυριών, διαμαρτυρίες που ενδέχεται να εξαπλωθούν σε γειτονικά κράτη.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Καζακστάν οι οποίες είχαν ως έναυσμα ή ως πρόσχημα την κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο, δεν σταμάτησαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει την επιδότηση. Οι αναταραχές συνεχίστηκαν υπό συνθήκες εμφυλίου πολέμου, διαδηλωτές βάσει σχεδίου εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτήρια και αποθήκες όπλων και στοχοποίησαν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο πρόεδρος της χώρας Τοκάγιεφ αναγκάστηκε να ζητήσει την στήριξη των συμμάχων του Οργανισμού CSTO, οι χώρες μέλη απέστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση ομαλοποιείται και οι οργανωμένες συμμορίες και πλιατσικολόγοι τίθενται εκτός μάχης και συλλαμβάνονται.

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η Δύση στις αναταραχές και την εμφυλιοπολεμική κατάσταση των τελευταίων ημερών στο Καζακστάν προκαλεί αλγεινή εντύπωση και δείχνει τα αίτια αυτής της καθοδηγούμενης εξέγερσης, τουλάχιστον σε αυτούς που διαθέτουν πέντε δράμια μυαλό. Όταν υπάρχει αναταραχή σε μια δυτική ή φιλοδυτική χώρα, οι διαδηλωτές κατηγορούνται ότι είναι εχθροί της δημοκρατίας και συνήθως στοχοποιούνται ως «ναζιστές», «ακροδεξιοί» ή «στασιαστές» που δεν σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα (βλ. επίθεση στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον μετά τις εκλογές του 2020). Εάν, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ταραχές που ικανοποιούν τα συμφέροντα της Δύσης, τότε οι ΗΠΑ και οι εθελόδουλοι σύμμαχοι τους καλούν την κυβέρνηση της ενδιαφερόμενης χώρας να σεβαστεί τα «ανθρώπινα δικαιώματα», ακόμη και αν αυτά τα δικαιώματα ισοδυναμούν με πλιάτσικο και δολοφονίες αστυνομικών και στρατιωτών. Αυτό ακριβώς βιώσαμε επί του παρόντος στην περίπτωση του Καζακστάν, ουδείς από την «πολιτισμένη» Δύση επέκρινε τις βάναυσες ενέργειες των διαδηλωτών κατά των δυνάμεων ασφαλείας και ούτω καθεξής.

Έτσι η Δύση δείχνει ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από την εξέγερση στο Καζακστάν, ποιος προσπάθησε για μια ακόμη φορά να οργανώσει μια «έγχρωμη επανάσταση», ποιος κινεί τα νήματα για αλλαγή καθεστώτος στο Καζακστάν με στόχο να αποσταθεροποιηθεί ο ευρασιατικός χώρος γύρω από την Ρωσία.

Στις 10 Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σχετικά με τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας. Δεδομένου ότι ένα από τα αιτήματα της Μόσχας είναι να σταματήσουν οι ΗΠΑ να οργανώνουν αλλαγές καθεστώτων στην γειτονιά της Ρωσίας, τα γεγονότα στο Καζακστάν και η περιρρέουσα προπαγάνδα στα συστημικά μέσα ενημέρωσης είναι πολύ απίθανο να συμβάλλουν στην βελτίωση του κλίματος για συνομιλίες και εγγυήσεις ασφαλείας.

Γ. Λιναρδής 

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές.
Διονύσιος Σολωμός

2020 copyright istos.net.gr